379

Targi Gastro-Hotel Kołobrzeg - podsumowanie

13/03/2013

DZIĘKUJEMY WYSTAWCOM ZA WSPÓŁPRACĘ, A WSZYSTKIM GOŚCIOM ZA TO, ŻE ZECHCIELI NAS ODWIEDZIĆ. ZAPRASZAMY ZA ROK!!

Gastro – Hotel to najważniejsze targi regionalne odbywające się w miastach o wzmożonym ruchu turystycznym. Na kolejną edycję zaprosiliśmy w lutym do nadmorskiego Kołobrzegu.

Targi otworzył Prezydent Kołobrzegu – Janusz Gromek wraz ze Starostą Powiatu Kołobrzeskiego Tomaszem Tamborskim.

Panowie dokonali uroczystego otwarcia oraz stanęli do walki w zabawie kulinarnej. Wsparciem dla nich były dwie panie -Dorota Czech z Radia Eska oraz Małgorzata Kryszak dyrektor targów Gastro-Hotel. Prezydent przygotował „łososia na kaszy z grzybami i ziemniaczki w pistacjach”, a Starosta „łososia z warzywami w pesto z suszonych pomidorów i czosnku, na ryżu przyprawionym tajskim curry z odrobiną chili”. Obie potrawy zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych. 

Na targach w Kołobrzegu prezentowali się producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy działających w sektorze HoReCa. Można tam było zobaczyć najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych. 

Swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych. 

Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy skłonił do odwiedzenia targów wielu przedstawicieli branży HoReCa chcących zmodernizować zakład gastronomiczny, podwyższyć jakość obsługi, zmienić wystrój lokalu czy zwiększyć wybór i jakość proponowanej oferty.

Podczas targów można było wziąć udział w wielu ciekawych wydarzeniach:

szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych. 

Odbyła się również kolejna odsłona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Bałtycka Kuchnia Regionalna.

Sponsorem konkursu były firmy: Oerlemans, Gastro-Tech z Międzyzdroi, Targowestoiska.pl oraz Targi Turystyki Weekendowej- Atrakcje Regionów.

Najlepsze dania przygotowała drużyna reprezentująca Pałac w Rymaniu w składzie Mariusz Dach i Dorota Lentka.

Przygotowali jako przystawkę: Biszkopt z jaj przepiórczych z dodatkiem rukwi wodnej zawijany z kremowym kozim serem i wędzoną trocią wędrowną z dodatkiem tatara ze śledzia bałtyckiego, sałatki z kiełkami i dipu bazyliowo-musztardowego, a jako danie główne Smażoną troć wędrowną z małżą Św. Jakuba w liściach botwiny podaną z muffiną z kapusty kiszonej, puree z fenkuła w akompaniamencie duetu zabajone cytrynowego i z owocu granatu.

Drugie miejsce jury przyznało Robertowi Walkuszowi reprezentującemu Restaurację Buongiorno za przygotowanie przystawki Tatar ze śledzia na avocado oraz dania głównego – Łososia w pomarańczach. 

Zwycięzca konkursu oprócz cennych nagród rzeczowych otrzymał od sponsora możliwość promocji reprezentowanego przez siebie obiektu na Targach Turystyki Weekendowej- Atrakcje Regionów, które odbywać się będą w majowy weekend w śląskim parku w Chorzowie. 

Konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim odbył się także w kategorii: juniorzy, w której naprzeciw siebie stanęli reprezentanci trzech szkół gastronomiczno-hotelarskich z Kołobrzegu i Świnoujścia. Zwyciężyła drużyna w składzie Łukasz Kurczak i Filip Felton z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich z Kołobrzegu. 

Wszystkim uczestnikom konkursów serdecznie dziękujemy i gratulujemy kreatywności.

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 23 do 25 października do Karpacza.

Zapraszamy również do udziału w Targach Turystyki Weekendowej – Atrakcje Regionów 17 - 19 maja w Hali Kapelusz na terenie Parku Śląskiego w Chorzowie.

Szczegóły na www.gastro-hotel.pl

Fot. Karol Skiba "Grape-Fotografia" www.grape-fotografia.pl