Targi Gastro-Hotel Kolobrzeg - podsumowanie

13/03/2013

DZIEKUJEMY WYSTAWCOM ZA WSPÓLPRACE, A WSZYSTKIM GOSCIOM ZA TO, ZE ZECHCIELI NAS ODWIEDZIC. ZAPRASZAMY ZA ROK!!

Gastro – Hotel to najwazniejsze targi regionalne odbywajace sie w miastach o wzmozonym ruchu turystycznym. Na kolejna edycje zaprosilismy w lutym do nadmorskiego Kolobrzegu.

Targi otworzyl Prezydent Kolobrzegu – Janusz Gromek wraz ze Starosta Powiatu Kolobrzeskiego Tomaszem Tamborskim.

Panowie dokonali uroczystego otwarcia oraz staneli do walki w zabawie kulinarnej. Wsparciem dla nich byly dwie panie -Dorota Czech z Radia Eska oraz Malgorzata Kryszak dyrektor targów Gastro-Hotel. Prezydent przygotowal „lososia na kaszy z grzybami i ziemniaczki w pistacjach”, a Starosta „lososia z warzywami w pesto z suszonych pomidorów i czosnku, na ryzu przyprawionym tajskim curry z odrobina chili”. Obie potrawy zachwycily swym smakiem i wygladem degustujacych je gosci targowych. 

Na targach w Kolobrzegu prezentowali sie producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy dzialajacych w sektorze HoReCa. Mozna tam bylo zobaczyc najnowsze technologie, nowoczesne urzadzenia, najwyzszej klasy produkty i optymalne rozwiazania sluzace podnoszeniu standardu uslug hotelarskich i gastronomicznych. 

Swoja oferte zaprezentowali równiez dostawcy produktów zywnosciowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a takze napojów bezalkoholowych i alkoholowych. 

Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy sklonil do odwiedzenia targów wielu przedstawicieli branzy HoReCa chcacych zmodernizowac zaklad gastronomiczny, podwyzszyc jakosc obslugi, zmienic wystrój lokalu czy zwiekszyc wybór i jakosc proponowanej oferty.

Podczas targów mozna bylo wziac udzial w wielu ciekawych wydarzeniach:

szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych. 

Odbyla sie równiez kolejna odslona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Baltycka Kuchnia Regionalna.

Sponsorem konkursu byly firmy: Oerlemans, Gastro-Tech z Miedzyzdroi, Targowestoiska.pl oraz Targi Turystyki Weekendowej- Atrakcje Regionów.

Najlepsze dania przygotowala druzyna reprezentujaca Palac w Rymaniu w skladzie Mariusz Dach i Dorota Lentka.

Przygotowali jako przystawke: Biszkopt z jaj przepiórczych z dodatkiem rukwi wodnej zawijany z kremowym kozim serem i wedzona trocia wedrowna z dodatkiem tatara ze sledzia baltyckiego, salatki z kielkami i dipu bazyliowo-musztardowego, a jako danie glówne Smazona troc wedrowna z malza Sw. Jakuba w lisciach botwiny podana z muffina z kapusty kiszonej, puree z fenkula w akompaniamencie duetu zabajone cytrynowego i z owocu granatu.

Drugie miejsce jury przyznalo Robertowi Walkuszowi reprezentujacemu Restauracje Buongiorno za przygotowanie przystawki Tatar ze sledzia na avocado oraz dania glównego – Lososia w pomaranczach. 

Zwyciezca konkursu oprócz cennych nagród rzeczowych otrzymal od sponsora mozliwosc promocji reprezentowanego przez siebie obiektu na Targach Turystyki Weekendowej- Atrakcje Regionów, które odbywac sie beda w majowy weekend w slaskim parku w Chorzowie. 

Konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim odbyl sie takze w kategorii: juniorzy, w której naprzeciw siebie staneli reprezentanci trzech szkól gastronomiczno-hotelarskich z Kolobrzegu i Swinoujscia. Zwyciezyla druzyna w skladzie Lukasz Kurczak i Filip Felton z Zespolu Szkól Ekonomiczno-Hotelarskich z Kolobrzegu. 

Wszystkim uczestnikom konkursów serdecznie dziekujemy i gratulujemy kreatywnosci.

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 23 do 25 pazdziernika do Karpacza.

Zapraszamy równiez do udzialu w Targach Turystyki Weekendowej – Atrakcje Regionów 17 - 19 maja w Hali Kapelusz na terenie Parku Slaskiego w Chorzowie.

Szczególy na www.gastro-hotel.pl

Fot. Karol Skiba "Grape-Fotografia" www.grape-fotografia.pl