Podtruwane pszczoly

15/03/2011

O wyginieciu pszczól, wskutek czego powstac moze kryzys zywnosciowy i gospodarczy jest coraz glosniej. Rok temu przekonac sie moglismy jak duze znaczenie dla rolnictwa maja pszczoly, kiedy deszcze uniemozliwily zapylenie sadów, wskutek czego zbiory byly znaczenie mniejsze i ubozsze niz w latach poprzednich.
W przeciagu ostatnich trzydziestu lat powodem wyginiecia wielu pszczól byly roztocz Warroza lub nierozsadek rolników i ogrodników, którzy wykonywali opryski podczas kwitnienia roslin, czesto w samym srodku dnia zakazanymi truciznami DDT.
Okazuje sie jednak, ze nawet cukrem mozemy otruc pszczoly. Imidakloprid jest substancja chemiczna wchodzaca w sklad srodków owadobójczych a którymi takze zaprawia sie nasiona kukurydzy, wielu warzyw oraz buraków cukrowych. Moze ona wyrzadzic wiele szkód w polskich pasiekach w okresie wiosennym.
Wielu rolników zrezygnowalo z karmienia pszczól cukrem w tym roku, zwlaszcza ze jego cena znacznie wzrosla a na polski rynek weszly produkty takie jak cukier trzcinowy czy pasza dla pszczól Apifortuna produkowana na bazie pszenicy oraz cukrów prostych. Uwaza sie takze, ze za nagonka na cukier stac moze producent paszy dla pszczól wchodzacej na polski rynek, a który nie dysponuje takimi srodkami pienieznymi jak wielkie koncerny chemiczne dystrybuujace srodki oparte o imidakloprid.

Źródło: eurogospodarka.pl