Targi Gastro-Hotel 2012 Zakopane - Podsumowanie

13/06/2012

Gastro - Hotel to najwazniejsze targi regionalne odbywajace sie w miastach slynacych ze wzmozonego ruchy turystycznego Kolobrzeg, Mikolajki, Zakopane, Wroclaw i Karpacz.
Targi otworzyl Krzysztof Król-Legowski dyrektor Tatrzanskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury wraz z przedstawicielami Zakopanego - rodzina Karpiel Bulecka: Zofia, Janem (muzyk) i Sebastianem (solista ZAKOPOWER).
Panowie Jan i Sebastian nie tylko dokonali uroczystego otwarcia, ale równiez wzieli udzial w zabawie kulinarnej, gdzie pod czujnym okiem pani Zofii przygotowali wspaniale konkursowe dania, które zachwycily swym smakiem i wygladem degustujacych je gosci targowych.
Na targach w Zakopanem prezentowali sie producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy dzialajacych w sektorze HoReCa. Mozna tam bylo zobaczyc najnowsze technologie, nowoczesne urzadzenia, najwyzszej klasy produkty i optymalne rozwiazania sluzace podnoszeniu standardu uslug hotelarskich i gastronomicznych.
Swoja oferte zaprezentowali równiez dostawcy produktów zywnosciowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a takze napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy sklonil do odwiedzenia targów podhalanskich przedstawicieli branzy HoReCa chcacych zmodernizowac zaklad gastronomiczny, podwyzszyc jakosc obslugi, zmienic wystrój lokalu czy zwiekszyc wybór i jakosc proponowanej oferty.
Podczas targów mozna bylo wziac udzial w wielu ciekawych wydarzeniach:
szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych.
Dla wszystkich zainteresowanych najnowszymi trendami w kuchni zostala stworzona Kreatywna Kuchnia Mistrzów. Mozna bylo podejrzec jak wyglada praca „na kuchni” w czynnej restauracji, gdzie najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Malopolskich Kucharzy i Cukierników wyczarowywali na oczach gosci róznego rodzaju dania i serwowali je zaproszonym gosciom w specjalnie na te okazje zaaranzowanej restauracji. Tematem przewodnim byla Kuchnia Podhalanska a prezentowali ja m.in. Marcin Polus, Rafal Dorociuk, Marek Galica, Andrzej Krezelok - Stowarzyszenie Malopolskich Kucharzy i Cukierników; Sylwester Lis - Hotel Bukovina w Bukowinie Tatrzanskiej; Kazimiera Staszel i Malgorzata Labuz Hotel Zbójnicówka w Bukowinie Tatrzanskiej; Jan Wojtanek Karczma po Zbóju w Zakopanem we wspólpracy z Zespolem Szkól Hotelarsko-Turystycznych im. Wladyslawa Zamoyskiego w Zakopanem. Przedsiewziecie mialo bardzo widowiskowa forme i bylo ciekawym doswiadczeniem kulinarnym dla wszystkich odwiedzajacych targi.
Idea Kuchni Mistrzów bylo stworzenie na targach komfortowego miejsca bedacego innowacyjna platforma biznesowa. W nowoczesny sprzet Kuchnie wyposazyla firma AGiW. Kucharze pracowali na produktach dostarczonych przez firme DORADO i Oerlemans. Atmosfera tego miejsca sprzyjala konwersacji i umozliwiala wymiane informacji pomiedzy wystawcami a odwiedzajacymi.
Odbyla sie równiez kolejna odslona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Swiata Tex-Mex - bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Najlepsze dania przygotowala druzyna reprezentujaca Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzanskiej: Anna Solarz i Adam Szumal. Drugie miejsce jury przyznalo druzynie reprezentujacej Hotel Rysy Zakopane - Kamilowi Kowalskiemu i Markowi Muszynskiemu, trzecie miejsce przypadlo Ireneuszowi Kipiel i Barbarze Knapczyk – Villa Miodula w Koscielisku.
Zwycieska ekipa otrzymala kwalifikacje do Wielkiego Finalu konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim, który odbyl sie 31 maja w Zakopanem. Kwalifikacje do finalu otrzymali laureaci konkursów regionalnych z poszczególnych edycji targów Gastro-Hotel: Wroclaw (2011), Bydgoszcz (2011), Kolobrzeg (2012), Mikolajki (2012), Zakopane (2012).
Ostatecznie w finale wystartowalo 7 druzyn z calej polski:
  1. Jacek Kordas i Dariusz Soltys – Hotel i Restauracja Trzy Korony w Glogowie Malopolskim
  2. Jakub Krywienia i Pawel Schulz - Akademia Sztuki Kulinarnej Qlinario w Bydgoszczy
  3. Szczepan Orczykowski i Tomasz Gniadek - Hotel Sofitel we Wroclawiu
  4. Bartosz Marciniak i i Grzegorz Linka 21 Cafe & Restaurant w Ostrowie Wielkopolskim
  5. Anna Solarz i Adam Szumal – Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzanskiej
(III MIEJSCE)
  1. Rafal Kwidzynski i Tomasz Dawidowski z Restauracji Malinowy Ogród w Gdansku
(II MIEJSCE)
  1. Bartlomiej Sierocki i Mariusz Jakóbiak z Hotelu Amax w Mikolajkach
(I miejsce)
Konkurs ocenialo jury w skladzie: Zbigniew Kurleto, Marek Widomski, Jan Wojtanek, Rafal Dorociuk.
Zwycieskie druzyny otrzymaly od firmy Oerlemans (sponsor konkursu): czeki o wartosci 1600 zl, 2000 zl i 3000 zl. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali równiez nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, a wraz z nim czek na 1500 zl.
Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 3 do 5 pazdziernika do Wroclawia Hala Sportowa AWF,
al. Paderewskiego 35 oraz 28 -30 listopada w Karpaczu.
Szczególy na www.gastro-hotel.pl